15 Ocak 2016 Cuma

Keyifle Seyredilebilecek İki Muhteşem Film: The Hateful Eight ve The Revenant

Filmin Adı: The Revenant

Bilgi alınacak site: http://www.sinemalar.com/film/226946/the-revenant

Filmin Özeti: Bir ayının saldırısına uğrayıp ölümcül yaralar alan bir adamın hayatta kalma mücadelesi

İrfan'ın Yorumu:

Tabiat ana, doğanın acımasızlığı gibi saçmalıkları bırakıp olaya daha reel baksalar iş o zaman daha anlaşılır olur. Ama ayı ve saldırı sahnesi açısından bakıldığında gerçekten diken üstünde durabilirsiniz filmi izlerken...

Film eğer oskar alırsa şaşırmayın derim. Hele yakın çekim sahneleri ile sizi o heyecanın içine çekmesi yok mu? Deyme gitsin




Diğer film ise tam anlamı ile keyiflik.

Filmin Adı: Hateful Eight (Kızgın Sekizli) diye çevrilir mi bilmiyorum.

Film Bilgi sitesi: http://www.sinemalar.com/film/224461/the-hateful-eight

İrfan'ın yorumu: Tarantino zevk sahibi birisi. Filmlerinde hep bunu görebiliyorsunuz. Film yönetirken "ben bu filmden nasıl keyif alabilirim" diyerek filmi yönetiyor. O yüzden de siz aynı keyfi alabilirsiniz. Irkçılıkla bu kadar kafa nasıl bulunur diyorsanız (biraz hardlık olsa bile) bakın derim... Oskar endişenize gerek yok, keyif alabilir miyim endişeniz var ise pas geçin derim...



11 Ocak 2016 Pazartesi

Bir de Bu Gözle Bakın Derim: Düşmanlarımızın Gözüyle Usame Bin Ladin, Radikal İslam ve Amerika'nın Geleceği

Kitabın Adı: Düşmanlarımızın Gözüyle Usame Bin Ladin, 
Radikal İslam ve Amerika'nın Geleceği

Yayınevi: Küresel Kitap

Yazarı: Michael Scheuer

Kitabı Bitiriş Tarihi: 10/1/2016 Pazar




İrfan'ın Notu:
Michael Scheuer kitabın arka kapağında kısaca şöyle diyor: "ABD ve diğer batılı liderler Bin Ladin'i dini bir mesele olarak değil de bir terör sorunu olarak tanımlayarak kendi halklarını yanıltmaktadır..."

Eh bunu kitabın yazarı söylüyor. Dinleyen var mı, öğütlerinden faydalanan var mı, verdiği tavsiyelere kulak kabartan var mı diye sorulduğunda bugün ortadoğuya baktığınızda cevabını bulmuş oluyorsunuz zaten.

Ama bununla birlikte kitapda hem eleştirel hem de bahsi konu geçen hareket ile ilgili kayda değer bilgiler de mevcut..

Kitap ile ilgili belki de en can sıkıcı kısım tercümeyi yapan kişinin bu konuda yetersiz olması. Yayınevinin de bu konuda ihtimam göstermemesini not olarak söyleyebiliriz. Söyleyelim ki daha dikkatli bir yayın çizgisi olsun.


Kitap ile ilgili alınan notlara bir göz atalım:

"Her halükarda, uzmanların sahip olduğu ayrıntılı bilgiler -onlar devlet hizmetinde oldukları zaman değerli olsa da- Bin Ladin sorununa aktarmak mümkün değildir. Bin Ladin'in örgütü uzmanların karşı karşıya kaldığı gruplardan daha büyük, etnik olarak daha çeşitli, coğrafi olarak daha yaygın, daha genç, daha zengin, daha eğitimli, daha öncü ve daha iyi askeri eğitimli ve daha çok savaş deneyimine sahiptir. En önemlisi, Bin Ladin'in örgütü yukarıda ismi geçen her hangi bir örgütten dini yönden çok daha motivedir ve daha büyük bir büyüme potansiyeline sahiptir." (sayfa, 39)

Yazar biraz da iç geçirerek şu eleştirel yaklaşımı serdetmiş: "... ABD hem sizin hem de benim meselemdir. Ve ben sizden ben bir İncil yazdım da kabul edin demiyorum. Ben size ne var ki liderlerimizin yanlış yolda olma hatta bazılarının bilerek bir ihanet noktasında olma ihtimalini aklınızda bulundurun ve sonra Bin Ladin ve diğer İslamcıların konuştuğu sözleri ve yazdıkları cümleleri okumaya başlayın demek istiyorum. Bu cümlelerin yansıması olarak o sözleri liderlerimizin iddiaları ile karşılaştırın ve gerçeğin ne olduğuna kendi kendiniz karar verin diyorum. Ben on senedir tekrar tekrar böyle yaptım ve gerçeğin düşmanın ağzından çıktığına yani düşmanın Amerika'ya saldırma motivasyonunun nedeninin Amerikan siyasetinin İslam'ın kalmasına karşı tehdit olduğu söyleminde yattığı sonucuna ulaştım ... " (sayfa, 424)


10 Ocak 2016 Pazar

İlkeli Olmak İyidir Sonu Ölüm Bile Olsa: In Bruges

Filmin Adı: In Bruges

İMDB adresi: http://www.imdb.com/title/tt0780536/?ref_=nv_sr_1

Bilgi sitesi: http://www.sinemalar.com/film/3809/in-bruges

Filmin özeti:

Belçika'nın Ortaçağ'dan kalma, en tarihi şehirlerinden biri olan Bruges, dünyanın her yerinden insanlar için bir terminal gibidir. Herkes günün birinde oradan geçer. Ancak tetikçi Ken ve Ray için Bruges belki de bir son durak.
Londra'daki patronları Harry, Ken ve Ray'i Bruges'e bir işi halletmeleri için yollar. Ancak Harry arayana kadar, ikili şehirde bir turist gibi davranacak ve beladan uzak duracaktır. Ancak bela her zamanki gibi yerinde bulmaz ve onları bulur. Patronları aradığında ise, zaten o zamana kadar türlü tuhaf durumlara tanıklık eden ikili, bu kez kendilerini gerçek bir kaosun içinde bulacaklardır.

Bir yorum: 
Prensiplere bağlı kalmak lazım. Sadece şu sözden ve yaşanan olaydan sonrası için bile filme saygı duydum. Bu film izlediğiniz sıradan filmlerden değil. Suç, komedi tarzı çok birlikte işlenmiştir. Ama bu tam benim tarzım. Hafif bir absürd komedi havası var. Ama tam olarak değil. Bir komedi filmi desen değil. Tam anlamıyla bir dram değil. Tam bir salata gibi. Her şeyden var içinde. 

İçinde çok şey var ama bunları öyle güzel ayarlamışlar ki dramatik bir sahne esnasında kahkaha atabiliyor, aslında komik olan bir durumda ciddileşebiliyorsun. Şekilden şekile sokan bir film. Zaten olay örgüsü de en sevdiğim tarzlardan biri. Birbirini takip eden farklı olaylar zinciri. S.ktğim Brugge da Collin Farrell şov izledim. True Detective'in ikinci sezonunu beğenmemiş, eleştirmiş biri olarak, özellikle Farrell'ı yetersiz bulmuştum.

Bundan 7 yıl onca çıkardığı oyunculuk çok çok iyi. Dizideki performası buradakine yaklaşamaz bile. Bir diğer efsane oyunculuk ise birçok filmini izlediğim ama tam manası ile bu filmde keşfettiğim Ralph Fiennes. Özellikle aksanına bayıldım. Ayrıca ağır abi ama aynı zamanda yürekli ve gururlu bir rolle karşımıza çıkmış. Bu ikili çok çok iyiydi. All they are f.cking good. F.ckin Brugge. Yok la Brugge güzel kentmiş sevdim Brugge'u. Tam bir duygusallaşacağım ama o sohbetleriyle güldürüyorlar. Tam bir sohbet filmiydi. Dalıp gittim. İyi seyirler... 7.9/10

İrfan'ın Yorumu:
Öyle ağır aksak başlıyor ama öyle bir sonla bitiyor ki...
Mafya ailesi içerisinde kuralların, ilkelerin ehemmiyetini bir de bu filmle izleyin derim. İlkeli olmak neymiş, kurallara sadık kalmak neymiş, bir çocuk ve hamile kadına karşı yaklaşımlar nasıl olmalıymış bir mafya camiası tarafından bir de burdan bakın derim...