30 Mayıs 2024 Perşembe

Dünya Hayatı mı Dediniz?

 BİR ŞİİR


“Bu dünya yurdu, eziyet ve pislik yurdudur.

Yok oluş ve değişip duran haller yurdudur.

Sen onu her şeyi ile elde edecek olsan dahi;

Yine ondan muradını almaksızın öleceksin.

Ebediyyen yaşamak, aleyhine bir zarar olduğu halde;

Ebediyyen yaşayacağı umuduna kapılan kişi!

Saçların ağarır ve bu aklık ortaya çıkınca,

Şunu bil ki yaşlandıktan sonra yaşamakta bir hayır yok.”


(Kurtubi, IV, 508)

28 Mayıs 2024 Salı

Elif Abla'dan Çarpıcı Bir Yazı: Kim dindar olmak ister?

 İrfan'ın Notu:

Bazı noktalara şerh düşsek de yazı genel itibari ile hem sarsıcı hem de ufuk açıcı. Beni etkileyen yazılardan birisi olması hasebi ile kayda değer buluyorum

https://www.karar.com/yazarlar/elif-cakir/kim-dindar-olmak-ister-1589340



Zweig'den alıntı çok çarpıcı:

"Bir ideolojiye, bir inanca zorla taraftar toplamak, sahte inançlar yaratır. Baskı propagandalarının parmak mengeli işkence yöntemleri, bir tarafa bağlı olanlar sadece dışsal ve sayısal olarak çoğaltılır. Bir dini zorla dayattığınız kimselerin gerçekten de yürekten inandıklarını asla iddia edemezsiniz."


İrfan'ın Yorumu: İşte batıda Hristiyanlığın zorla yaygınlaştırılmasının sonuçları ortada

İslam'ın doğal yayılım süreci de ortada.

Eğer batı stili olarak zorlama yöntemler uygularsanız, ötekini aşağılayarak işe başlarsanız sonuçlar iç açıcı olmuyor maalesef. En güzel örnek olarak Hz. Muhammed (sav) yerine başka önderler edinmeye ve yetmezmiş gibi onları da kutsallaştırmaya yönelik çabalar "İslam adına" da olmuş olsa bu İslam adına olmuş olmuyor maalesef.



19 Mayıs 2024 Pazar

Ne öngörüymüş be ...

 Büyük ekonomist Necmettin Batırel'in büyük öngörüsü... 

"Şundan emin olabilirsiniz: Dolar yıl sonunda 9,30 değil, 8,00 TL'nin altına düşecek ..."

İrfan'ın Yorumu: Susma hakkımı kullanıyorum ... (!)



18 Mayıs 2024 Cumartesi

Unutmadık seni ey güzel insan: Jacinde Ardern

 İrfan'ın Notu: 

28 Mart 2021 Pazar

Kendisi tüm müslümanların gönlüne taht kurmuş başarılı bir liderdi. Görevinden istifa etti. Fakat yine de unutulmadı. Onunla ilgili Işın Eliçin'in Karar gazetesinde yazdığı hem Yeni Zelanda hem de Jacinde Ardern ile ilgili bir yazısı. Kayıtlara geçsin.


https://www.karar.com/isin-elicin-orda-bir-umut-var-uzakta-1610608


"Yeni Zelanda Başbakanı Jacinde Ardern iktidara geldiği ilk gün, 2017’de, "Hükümet etme pratiğine iyiliği geri getirmek istiyorum; nezaketi ve diğerkâmlığı, başkalarına incelikli ve saygılı davranmayı…" demişti. Ardern sözünü tuttu ve icraatı ile güçlendirdi de. 5 milyon nüfuslu, küçük bir ülkenin lideri olmasına rağmen, tüm dünyada hayranlıkla izleniyor olmasının sebebi bu olsa gerek.

40 yaşındaki siyasetçi, ne Christchurch kentinde iki camide 51 kişinin öldüğü terör saldırısı (15 Mart 2019) ertesinde, ne de hâlâ devam eden koronavirüs salgınını bahane ederek, halkının yararını kendi yararı gibi gözetmekten vazgeçti.

Ardern vaat ettiği yönetim anlayışını katliam günü her partiden temsilcilerin yer aldığı bir heyetle Christchurch’e gidip kurban yakınlarıyla bir araya geldiğinde çok net ortaya koymuştu. Matem tutana saygısından başörtüsü takan Ardern, tek tek kurban yakınlarına sarıldı, hiç acele etmeden uzun uzun onları dinledi, taziyelerini iletti. Amerikalı Müslüman insan hakları savunucusu, yazar Qasim Rashid şöyle yazacaktı bu görüntüler sonrası duygularını: "Bir kamu görevlisinin bir trajedi karşısında bu kadar içten bir şefkat ve sevgiyle davrandığını neredeyse ezelden beri görmemiştik. Dünyadaki siyasetçiler Başbakan Jacinda Ardern’i izleyip insanlık için yanıp tükenen yüreğinden ders çıkarmalı."