8 Aralık 2014 Pazartesi

Bosna Ah Bosna: Son Tanık

Kitabın Adı: Son Tanık


Yazarı: Glenn Meade

Yayınevi: Kırmızı Kedi

Kitabı Okumayı Bitiriş: 7 Aralık 2014 Pazar


Kitap Hakkında

Yugoslavya parçalanmakta, dünyanın Nazilerden sonra verdiği bütün sözlere rağmen Avrupa'nın göbeğinde bir başka soykırım yaşanmaktadır. Koalisyon kuvvetleri, Saraybosna'nın eteklerinde bulunan Omarska Kampı'ndaki katliamdan sağ kurtulmayı başarmış, ancak yaşadığı derin travma yüzünden konuşmaktan bile aciz küçük bir kız bulur. New York'lu bir hukukçu olan Carla Lane'in, yıllar önce Yugoslavya'da yaşanan "etnik temizlik"le ilgili pek az bilgisi vardır. Genç kadın, hamiledir ve müzisyen kocasıyla ideal bir hayat sürmektedir. Ancak kocasının gizemli bir suikastta öldürülmesiyle, Carla'nın zihnini bir süredir meşgul eden garip görüntüler şiddetlenir. Bunların izini süren genç kadın, çocukluğunda ağır bir psikolojik tedavi gördüğünü ve psikiyatristinin ona annesinin günlüğünü vermesiyle, ailesinin 20 yıl önce Bosna'daki bir ölüm kampında, büyük bir vahşetin kurbanları olduğunu öğrenir. Carla'yı zorlu bir sınav beklemektedir. Gerçek kimliklerini saklamak ve kurdukları suç imparatorluğunu muhafaza etmek adına kanlı geçmişlerinden geriye kalan son tanığı da susturmaya kararlı olan suçluları bulmalıdır.
(Tanıtım Bülteninden)



Yazar Hakkında

Eski gazeteci ve uluslararası üne sahip yazar Glenn Meade, 1957 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’in Finglas kasabasında doğdu. "Irish Times" ve "Irish Independent" gazetelerinde yazdı. İlk romanı "Kar Kurdu"yla şöhreti yakalayan Glenn Meade’in romanları, yirmiden fazla dile çevrildi. Yazarlığının yanı sıra eğitim pilotu olarak da çalışan Meade, 1980’lerin ortalarından, ilk romanını yazana kadar (1994) Dublin’deki Strand Tiyatrosu’nda kendi yazdığı bir dizi oyunun yönetmenliğini de yaptı. Uzun yıllar pilot eğitmeni olarak çalışan Glenn Meade, artık sadece yazarlık yapıyor.


Eleştirmenler, Glenn Meade’in romanlarını, olay ve kurgu bakımından, Frederick Forsythe, John le Carre ve Tom Clancy’nin heyecanlı bir karışımı olarak niteliyor. Uluslararası başarı kazanan romanları, olayların geçtiği Rusya, Mısır, Avrupa ve ABD’de kılı kırk yaran araştırma ve incelemelerin ürünüdür.

Yazar Hakkında

Yazar hakkında detaylı bilgiyi ulaşabileceğiniz internet adresi:

http://www.dogankitap.com.tr/yazar/Glenn+Meade-82

İrfan'ın Yorumu

Glenn Meade'nin son okuduğum kitabı gerçekten çok sarsıcı. Kurgusal olarak da öyle, yakın tarihimizin büyük soykırımını bizatihi görmek açısından da öyle. Bu gözler iki sarsıcı olaya şahit oldu yaşadığımız zaman içerisinde. Rabbim daha fazla soykırımlar göstermesin. Birisi Yugoslavya'nın dağılma sürecinde Bosna Hersek'de yapılan vahşilik, Srebrenitsa katliamı, pazar yeri katliamları ... Kısaca Bosna katliamı. 
Diğeri de Ruanda. Evet birisi Avrupa'nın ortasında Hollanda, Almanya, Fransa gibi medeni (!) ülkelerinin ortasında kimsenin kılı kıpırdamadan yapılan toplu katlimlar diğeri de yine Fransız sömürüsü altında inim inim inledikten sonra Hutular ve Tutsiler arasındaki savaşın halka yansıması. 
Kitap çok ama çok sarsıcı. Özellikle kitabın ilk bölümlerinde kahramanlardan birisinin okuduğu günlük var ki dayanabilir misiniz bilmiyorum. Göz yaşlarınıza hakim olabilir misiniz onu da bilmiyorum. Bir insan evladının diğer bir insan evladına yaptığını nasıl kabul edebilirsiniz? İşte onu da kitabı okuduktan sonra size bıraktığım cevaplanması gereken bir soru olarak kabul edin. 
Kitapta birbirinden şok enstantaneler yaşayacak, sarsılacak, kızacak, ağlayacak, şaşıracaksınız. Yakın tarihin bu içler acısı katliamından bir parçayı hatırlayıp zalimlere lanetler yağdıracaksınız. 
Glenn'in kitaplarını bu sene bitireceğiz anlaşılan.
Bir not daha ekleyebiliriz belki: Bu da yirmili yaşlarında iken daha hayatın gerçeklerini el yordamıyla bulduğumuz ortamda kendi halime bakarken kitapta 14 yaşını doldurmuş erkeklerin başına gelenleri görünce ... Bakmayın duygularımın karışıklığına alın ve okuyun derim.

Ayrıca bakınız: grbavica filmi

Ayrıca bakınız: http://www.youtube.com/watch?v=KlcBT4PAKcU


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder