27 Ekim 2016 Perşembe

Yerim Ben Böyle Siyaseti: Borgen

Dizi Film Adı: Borgen

Film ile ilgili bilgi siteleri:
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Borgen
- http://journo.com.tr/borgen-danimarkadan-siyasal-iletisime-ve-siyasete-bakmak


Dizi ile ilgili kısmi bir paylaşım:

Genç bir siyasi danışman, başarılı bir gazeteci kadın ve özgürlükçü bir kadın Başbakan. Yanılmadınız olay İskandinavya’da geçiyor. Ya da kurgu bu şekilde ilerliyor. Danimarka televizyonu DR1 tarafından yayınlanan, daha sonra BBC’ye kadar şöhreti ulaşmış olan Borgen dizisi, şu ana dek yayınlanmış üç sezonu ile House Of Cards ve Madame Secretary gibi dizileri hem siyasal gerçekçilik bakımından hem de içindeki demokrasi dengelerine hayran etmesi bakımından geride bırakmış durumda. IMDB notu 8.5 olan bir yapımdan bahsediyoruz.
Dizide temel olarak spin doctor’ların (siyasi danışmanlar) haberin oluşum sürecindeki etkileri, siyasetçiler ve gazeteciler arasındaki perde arkasında süren ilişkiler; siyasetçilik ve gazetecilik statüleri arasındaki geçişlilik ve bu geçişliliğin problemleri ele alınıyor. Tabii ki dizinin baş kahramanı olan kadın Başbakan’ın siyasal ve özel hayat serüveni ise bizimki gibi ülkelerde demokrasi bağlamında da, insan hak ve özgürlükleri bağlamında da bir nevi ütopya izlenimi yaratıyor.
İrfan'ın Yorumu:
House of Cards sonrası aynı tadı alır mıyım diye izlediğim politik bir Danimarka dizisi. Her ne kadar House of Cards'a yaklaşamasa dahi bize uzak olan Danimarka (İskandinav ülkelerinden bir ülke) siyaseti açısından bilgilendirici, Avrupalı'nın hayata, siyasete, cinselliğe, insan haklarına, hayvanlara, ekonomiye, vs. bilimum değerlere (hayat biçimi unsurlarına) bakış tarzı açısından bilgilendirici öğeler içeriyer. Diziyi izlediğinizde tam bir demokrasi hayranı olup çıkacaksınız neredeyse. Hatta Müslümanların kendi aralarındaki çatışmaları, kan dökmelerini de gördüğünüzde: "İşte bu! Benim aradığım sistem bu" diyecek kadar sizi yanılgıya sürükleyen bir dizi. İskandinav tarafından siyasete bakalım ve çözümleri ile ilgili bilgilenelim diyorsanız... Buyrun derim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder