15 Ağustos 2010 Pazar

İstanbul'da Bir Gün: Boğaz Sefası


İstanbul'da doğmuş ve İstanbul'da yaşayan nice insanlar tanırım İstanbul'u bilmezler. Ne Topkapı Sarayı'na gitmişlerdir, ne Ayasofya'ya. Ne İstanbul Boğazı'nın enfes manzaralarını detaylı incelemişlerdir ne de tarihi mekanları ziyaret etmişlerdir. Yere Batan Sarnıcı nedir, nerededir, nasıl gidilir, ne işe yarar bilinmez. Ama bir yabancı İstanbul'u bizden daha iyi bilir. Çünkü o okumuştur İstanbul hakkında, bilgi sahibi olmuştur...

Okuduğu yerleri gözleri ile görmek, duymak, hissetmek istemiştir.

İstanbul...

İnanın birkaç gün dahi uzaklaşsam özlediğim ve sevdiğim büyük bir kent. Aşığım aynı zamanda İstanbul'a. Ama hâlâ görmediğim, bilmediğim yerler var maalesef.

İşte bu özlemin getirdiği bir turdan bahsedeyim sizlere.

Eminönü'nü bilirsiniz. Eminönü'ne geldiğinizde muhakkak bir ekmek arası balık yemelisiniz. Çünkü Eminönü'nde yenen ekmek arası balığın lezzetini hiçbir yerde bulamazsınız. Dalgalara bakarak yiyebilirsiniz, afiyet olsun.

İşte o ekmek arası balık yediğiniz yerin hemen yakınlarında iki farklı tur gemileri vardır. Bir tanesi İDO'ya ait büyük gemilerin yer aldığı gezi turu. Diğeri de "çakma boğaz turu" diyebileceğim bir tur. Bu çakma boğaz turu 10 tl ile gerçekleşmekte olup, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün altından hemen geri gelmektedir. Gerçek bir boğaz turu değildir malesef bu. Adı üstünde "çakma boğaz turu !"

Peki belediyeye ait olan İDO'nun turu. İşte boğaz turu budur. Fiyatı 25 tl. ama budur kardeşim boğaz turu.


Zaten gemiye bindiğinizde dikkatinizi bir şey çekecektir, tamamen dolu olan bu büyük gemiye binenlerin % 90'ı turist. Evet turistler daha iyi biliyor neyi nasıl gezeceklerini.

Biniyorsunuz gemiye, ilk önce Beşiktaş iskelesine kadar gidiyorsunuz, oradan boğazın karşısına geçiyorsunuz Kanlıca iskelesine. Kanlıca iskelesinden tekrar karşıya bu sefer Yeniköy iskelesine, daha sonra Rumeli kavağı ve Anadolu Kavağı'na ulaşırsınız artık. Bir müddet Anadolu Kavağı'nda dinlenir, balık yer etrafı gezersiniz.

Tekrar aynı güzergahı takip ederek Eminönü'ne vardığınızda mükemmel bir boğaz turunun yorgunluğu vardır damaklarınızda.

Ben İstanbul'da yaşıyorum demeniz için bu boğaz turunu mutlaka gerçekleştirin. Pişman olmayacaksınız.

1 yorum:

  1. Ben hep "çakma boğaz turu" yapmışım demekki. :)

    YanıtlaSil