Kitabın Adı: Dün Cemaat Bugün Paralel Devlet
Yazarı: Çetin Acar
Yayınevi: Profil
Kitabı Okumayı Bitiriş: 17 Şubat 2015 Salı
Kitap Hakkında
Fethullah gülen ve temsil ettiği hizmet hareketine ait çeşitli ünitelerde senelerce görev yapan çetin acar, hareketin, siyonizm adına sürdürdüğü din istismarını dile getirmesi sonucu 2009 mayıs ayı itibariyle cemaat'ten "uzaklaştırılmıştır."
Hizmet hareketi iddia edildiği gibi milli bir hareket mi, yoksa washington'a bağlı, ankara merkezli bir üst yapı projesi mi? Yazar, bu kitapta fethullah gülen ve hizmet hareketini7 şubat 2012 mit krizi ve 17 aralık 2013 sürecinde batı adına kalkışılan sivil darbe girişimini değerlendirmeye alarak sorguluyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Hizmet hareketi iddia edildiği gibi milli bir hareket mi, yoksa washington'a bağlı, ankara merkezli bir üst yapı projesi mi? Yazar, bu kitapta fethullah gülen ve hizmet hareketini7 şubat 2012 mit krizi ve 17 aralık 2013 sürecinde batı adına kalkışılan sivil darbe girişimini değerlendirmeye alarak sorguluyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Ayrıca bu kitap ile ilgili bir tanıtım ve konu ile ilgili videoyu da aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:
Yazar Hakkında
Yazar hakkında söylenebilecek tek şey kendisinin daha önce "hizmet hareketi" içerisinde olan birisi olduğudur.
İrfan'ın Yorumu
Açıkçası Ahmet Şık'ın kitabını okuduktan sonra bu kitap çok yavan kaldı diyebilirim. Kitap ile ilgili almış olduğum birkaç not var aslında. Ama şunu peşinen söyleyebilirim: Kitapta o kadar çok "Bu söylediklerime itiraz edilirse şu şahitlerim var, şu isimler var, şunlar var, bunlar var vs." Sevgili kardeşim, kitap yazıyorsun ispat edemeyeceğin konulara niye giriyorsun. Hem bir iftira eden konumuna kendini sokuyorsun, hem de kitabın ciddiyetini sarsıyorsun. Ciddi bir kitap nasıl yazılır aç Ahmet Şık'ın "Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda" kitabını oku derim.
Bu sert eleştiriden sonra:
Bu eleştiriye bir örnek:
"Efendim, Bülent Öztürkmen'i (HBB televizyonunun sahibi, kamuoyunda -eski- MİT'çi ve Sabatayist olarak bilinen) İstanbul'da ameliyat ettirdik. Askerlerle de anlaşarak Sayın Bülent Öztürkmen'i Başbakan Bülent Ecevit'in yerine düşünüyoruz. Bülent Öztürkmen'in de size (Gülen'e) hürmet ve saygıları var. İçişleri ve benzeri cemaat için önemli olan bakanlıklara sizin tavsiyelerinizi beklediğini bildirir. (Avukatın anlatmış olduğu bu olayın yerini, kimlerin neden toplandıklarını ve olaya şahitlik edenlerin isimlerini, gelecek itirazda açıklayacağımızı not ederek Gülen'in Cemaat içerisindeki başka "vefa"larını, soru sorarak yorumsuz belirtelim)." (sayfa 179)
Bir iddia sahibi isen iddianı sağlam temellere oturtacaksın. Bu ve benzeri yaklaşımlar kitabın ciddiyetini ve inanırlığını zedeliyor.
İkinci eleştirim
Mücadele Birliği ile paralellik kurarak bir kitap yazma denemesine girmiş. Bence bu kitabı boğmuş.
Başka bir alıntı:
Nurettin Veren ise bu konu hakkında Cemaati en iyi tanıyanlardan birisi olarak: Dışa karşı çok renkli, uzlaşmacı, içeride ise tam bir totaliter sistem. Karşı çıkan afaroz ediliyor." (sayfa 100)
Türkiye'deki hemen hemen tüm cemaatlerde bu rahatsızlığı görebilirsiniz.
Aynı zamanda kitapta soy sop eşeleyiciliğine de girilmiş ki bir müslüman asla soy sop eşeleyicisi ve bunu da tahkir unsuru yapmaması gerekir. Bir insan müslüman olmuşsa onun ırkının hiçbir ehemmiyeti yoktur. Bunu belki bazı yerlerde değiniyor değinmesine ama nihai olarak kitabın özellikle baş taraflarında biraz da rahatsız edici boyutlara ulaşıyor diyebilirim.
Özetle Ahmet Şık'ın kitabından sonra -her ne kadar kitapta enteresan bilgiler verilmiş olsa da- bir okuyucu olarak tat alamadım diyebilirim. Okunabilir ama o kadar, şiddetle tavsiye edilebilir nitelikte değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder