10 Kasım 2011 Perşembe

Bu Gidiş Nereye: Arap Baharı


Kitabın Adı: Arap Baharı
Yayınevi: Mana Yayınevi
Yazarı: Turan Kışlakçı
Kitabı okumayı Bitiriş Tarihi: 8 Kasım 2011 – İstanbul 


Halk rejimin düşmesini istiyor, Halk başkanın düşmesini istiyor



İrfan'ın Yorumu: 

Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Birbiri ardına firavunların yıkıldıklarını gözlerimiz görür oldu. Daha bir sene bile dolmadan "ARAP BAHARI" adı altında bir fırtına, diktatörleri teker teker deviriyor. Tunus'la başlayan, Mısır'la devam eden ve yakın geçmişte Libya diktatörü Kaddafi'nin öldürülmesi ile devam eden bir süreç. Bu süreci en iyi şekilde takip etme lüzumunu hissederek ve büyük ümitlerle alıp okuduğum bir kitap. Fakat üzülerek söyleyebilirim ki kitap umduğumdan çok çok uzakta kalmış maalesef. Üslup olarak belli bir üslubu tutturamamış, kitabı okuduğunuzda aceleye gelmiş izlenimi de görüyorsunuz. Birçok şeyden bahsedip hiçbir şey verememek herhalde bu olsa gerek. Hayır ağır bir eleştiride de bulunmak istemem ama faydalanılacak konuları dile getirmiş, üslubu tutturabilmiş olsaydı, gerçekten bir boşluğu doldurabilmiş olurdu. Bu dönemi anlatma çabasını takdirle karşılamakla beraber, kitabı okuyan bir okuyucu olarak zorlandığımı ifade edebilirim. 

İlk önce sanki daha önce yazılmış gazete ya da dergi makalelerini okur gibisiniz. Kendinizi ona alıştırmışken birden bu üslup şekli gidiyor, farklı bir üslup şekli geliyor. Cümlelerdede bu üslup ve anlatım zaafiyetini maalesef görebiliyorsunuz. 

İyi niyetle yazılmış, acele ve başarısız bir çalışma diyebilirim. 

Bununla beraber HAKSÖZ-HABER internet sitesinden kitapla ilgili değerlendirmeyi buraya almayı uygun buluyorum.



Turan Kışlakçı'dan "Arap Baharı" Kitabı

Turan Kışlakçı Tunus, Mısır, Libya, Yemen, Ürdün, Fas, Cezayir, Bahreyn ve Suriye’de yaşanan halk ayaklanmalarını kitaplaştırdı.
HAKSÖZ-HABER
“Arap Baharı” adıyla Mana Yayınları’ndan çıkan kitapta gazeteci-yazar Turan Kışlakçı, son bir yüzyılda Arap dünyasında yaşanan gelişmeleri ayrıntılarıyla ele alıyor. Yüzyıl öncesinden bugüne, Arap coğrafyasının, Ortadoğu sınırlarının nasıl oluştuğu, Soğuk Savaş sonrası süreçte neler yaşandığını irdeleyen Kışlakçı bu arka plan üzerinden mevcut süreçte yaşananları değerlendiriyor.
“Arap Baharı” denilen Ortadoğu halk ayaklanmalarının nedenlerini başlıklar halinde irdeleyen Kışlakçı, “Devrimler bir anda mı ortaya çıktı?” sorusuna cevap arıyor. Kışlakçı halkları isyana sürükleyen etkenleri ise siyasi, toplumsal, ekonomik ve dış etkenler olarak sıralıyor. İslami hareketleri ve protesto gruplarının yapısını ve gücünü de irdeleyen Kışlakçı, Türkiye’de son 10 yılda yaşanan sessiz devrimin ve Başbakan Tayip Erdoğan’ın Davos çıkışının da Arap halklarını harekete geçirmede etkili olduğunu kaydediyor.
Arap diktatörleri zenginlik ve ihtişam içinde yaşarken halkların sefalet içinde yaşadığını vurgulayan Kışlakçı’ya göre Suriye başta olmak üzere diğer Arap ülkelerinde de er ya da geç devrimler yaşanacak.

Arka Kapak:

2010 yılının sonu ile 2011’in başında Tunus ve Mısır’da başlayan ve çok kısa bir süre içerisinde tüm bölgeyi etkisi altına alan halk hareketleri  kitlesel protesto gösterilerine dönüştü. Meydanlarda toplanan halklar, “Eş-Şa’b Yurid İskate’n Nizâm / Halk rejimin düşmesini istiyor” ve “Eş-Şa’b Yurid İskate’r Reis / Halk başkanın düşmesini istiyor” gibi sloganların etrafında birleşmeye başladı.

Bu iki slogan, Arap dünyasında yeni bir siyaset dilinin doğduğunun açık bir kanıtı oldu. Bu yeni dil aynı zamanda eylemci kitlelerin hareket noktasını oluşturan devrimdeki ısrarı, yani ne tür fedakârlıklar gerektirirse gerektirsin ve ne kadar zaman alırsa alsın gerçekleşinceye kadar geri adım atmamayı vurgulamaktaydı. Devrimin öncülüğünü yapan gençler kendilerini yakma pahasına taleplerini dile getirmekten kaçınmadı. Bu eylem tarzı, Müslüman Arap toplumunda ilk kez görülüyordu.

Arap dünyasında gürül gürül yükselen sesler özelde Arap dünyasının genelde dünyanın büyük bir değişimin eşiğinde olduğunun göstergesiydi. Arap dünyası (Batılıların kavramıyla Ortadoğu) dünyanın kalbi mesabesindedir; burada meydana gelebilecek herhangi bir değişim ya da olay tüm dünyayı etkisi altına almaya müsaittir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder