24 Eylül 2012 Pazartesi

BALYO: Z


Filmin Adı: Z

Orjinal Adı: Z

Yönetmen: Costa Gavras
Yapım Yılı: 1969 / Fransa
Oyuncular: Yves Montand, Irene Papas



"Gerçekleri halka anlatmak, işte onları deli eden ve bize saldırmalarına sebeb olan şey"

İrfan'ın Yorumu:
Bu tarihler ilginç gerçekten. Balyoz Davası adı verilen davada, Türkiye tarihinde ilk kez darbe suçu ile yargılanan kelli felli paşalar, orgeneraller, korgerenaller, albaylar... Evet bu devasa ilah bozuntuları, yıllardır ülkede yaşayan halkı inim inim inleten, ben dedim oldu, mantığını güden yaratıklar kodesi boyladı. Ağır cezalar aldılar. Tam da bu sırada izlediğim bir film, politik filmler içerisinde kayda değer bir film. "Z"
Bu filmi izlediğinizde Türkiye'deki geçmişte yaşanan olayları daha iyi anlayacak, yorumlayacak ve Ergenekon gibi, Balyoz gibi, Kafes gibi davaların arka planını kavrayabileceksiniz. Bir film diktatöryal ve askeri vesayet rejiminin hakim olduğu ülkelere bu kadar mı şablon olarak oturur? El Cevap evet. Hele askerlerin savcı karşısındaki durumları ibretlik. Kenan Evren demişti, eğer yargılanırsam kendimi Taksim Meydanı'nda asarım diye. Büyük bir ihtimalle bu filmden etkilenmiş olmalı! Bakmayın filmin sonundaki iç burkan finale. Az değil 42 sene önceki dünyanın yansımasıdır. Öyle olmasa 1980 darbesi olur muydu, muhtıralar yenir miydi, Cumhurbaşkanlığı seçimi kaosa düşer miydi? Neyse bu kadar lak lak yeter, bulun bu filmi ve izleyin. Hele darbecilerin yargılandığı bu dönemde her ne kadar elinize içkinizi alıp boğaza nazır için demesem de, en azından çerezinizi alın ve keyifle izleyin derim ! 

Konusu:
Solcu milletvekiline bir suikast düzenlenir. Bu suikastı kim yapmıştır, olaylar çorap söküğü gibi gider. Bir de kendine güvenen yiğit bir savcının ellerine düşmüşse eğer dosya. Buyrun!

Bilgi alınabilecek internet adresi:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Z_(film)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder