6 Eylül 2012 Perşembe

Uyumak İstemiyorum: Uyuyana Kadar


Kitabın Adı: Uyuyana Kadar
Yayınevi: Doğan Kitap
Yazarı: S. J. Watson
Kitabı Bitiriş Tarihi: 06 Eylül 2012

Şehir manzarasına baktım. Güneş gökyüzünde alçalmıştı, bulutların arasından zayıfça parlıyor, otlara uzun gölgeler yayıyordu. Çok geçmeden karanlığın bastıracağını anladım. Güneş en sonunda batacak, gökyüzünde ay yükselecekti. Bir gün daha sona erecekti. Kayıp bir gün daha... (sh. 65)

İrfan'ın Yorumu:
Jean Christophe Grange'nin "Sisle Gelen Yolcu" kitabında amnezi hastası yani unutkanlık hastalığına muzdarip bir erkek kahramanın macerasını okumuştum. Yine aynı amnezi hastalığı ile ilgili ikinci kitap da bir kadının başından geçen. Bu biraz daha maceradan ziyade her gün uyandığında hafızasını kaybetmiş bir kadının inanılmaz hayat serüveni. Bir doktorun ona yardım etme çabası. Kocasının fedakarlığı ve geçmişi hatırlamak için gösterdiği büyük çaba. Kitabın sonları sizi esir alacak... 
Şimdi de yeni bir moda var, kitap sanki filmmiş gibi bir de fragmanı çıkıyor. Ama tuttum bu stili. Kitapla ilgili bu fragmanı siz de izlemek isterseniz, buyrun: Kitabın filme de çekileceği bilgisini de verelim. http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Uyuyana+Kadar-1563
Ayrıca...
S. J. Watson tarafından kaleme alınan ve dünya çapında çok satan Uyuyana Kadar adlı gerilim romanı, beyazperdeye aktarılıyor. Ridley Scott yapımcılığında sinemaya uyarlanan filmin başrolünde Nicole Kidman yer alıyor. Oscar Ödüllü oyuncunun ana karakter Christine'i canlandıracağı filmin çekimlerine 2012 yılının sonunda başlanması planlanıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Rowan Joffe oturacak.  


Kitabın Özeti 

Bir sabah gözlerinizi açtığınızda kendinizi, hiç tanımadığınız bir odada, bir yabancı ile aynı yatakta yatarken bulursanız ne yaparsınız? Uyuyana Kadar / Before I Go To Bed işte tam da böyle başlıyor. İsminin Christine olduğunu öğrendiğimiz baş karakterimiz her yeni güne hafızasını sıfırlayarak başlıyor. Bir gün öncesinden itibaren geçmişini hatırlayamıyor. Kendini yıllar öncesinde hissediyor.. Yıllar önce geçirdiği bir kaza sonucu hafızasını kaybeden Christine, bu süre zarfında her sabah tüm anıları silinerek uyanıyor. Bir sürü tedavi denenmiş ama nafile.. Christine'in karşısına bir gün Dr. Nash çıkıyor ve ona bir günlük tutmasını tavsiye ediyor. Böylece, unutmasına rağmen yazdıkları ile Christine, iyileşme sürecinde bir adım atıyor. Peki bunun sonuçlarında ne oluyor, hepsi kitabın içinde..
         
Christine'in öyküsü insanı hep bir meraka sürüklüyor çünkü. 2004 yılında vizyona giren 50 İlk Öpücük / 50 First Dates'deki Drew Barrymore'u andırıyor Christine. Ama o filmdeki kız kadar şanslı olmadığını okurken anlıyorsunuz. 
          

Uyuyana Kadar, Londra'da yaşayan İngiliz yazar S.J. Watson'ın ilk romanı. Hatta 2009 yılında Feber Akademisi'nde katıldığı 'Roman Yazma' kursu sonucu bu kitap ortaya çıkmış. Bu zamana kadar hakları 42 ülkeye satılmış ve dünya çapında 1 milyondan fazla baskıya ulaşmış. Bu arada Galaxy Ulusal Kitap Ödülleri'nde en iyi polisiye-gerilim kitabı ödülünü almış. Her ne kadar polisiye olsa da kategori, kitap tamamen gerilim. Bu çok başarılı 'ilk' çalışmanın New York Times'ın da çok satanlar listesinde haftalarca bulunduğunun altını çizerim. Eminimki bu kitap yakında beyazperdeye de uyarlanacaktır. İnternette yaptığım araştırma sonucunda Nicole Kidman'ın isminin Christine rolü için geçtiğini de not düşeyim. 
            
Sonuç olarak çok sarsıcı ve sürekliyici bir roman Uyuyana Kadar / Before I Go To Sleep. Kurgusu müthiş.. Elinize aldığınızda bırakmanız zor olacak cinsten. Eğer bu tür psikolojik-gerilim romanlarını seviyorsanız kesinlikle alıp okumanızı tavsiye ederim. 


Hakları 42 ülkeye satıldı, satışı dünya çapında sekiz ayda 1.000.000’a ulaştı.

• New York Times çok satanlar listesinde haftalarca yer aldı. 

• 2011’in Amazon en çok satanlar listesinde tüm kitaplar bazında 7 numarada, cinayet/gerilim/polisiye kategorisinde 2 numarada yer alıyor.

• Wall Street Journal’ın 2011’in en iyi kitap listesinde yer aldı.

• Yayıncılık dünyasının en prestijli ödüllerinden Galaxy Ulusal Kitap Ödüllerinde en iyi polisiye-gerilim kitabı ödülünü ve İngiliz Polisiye Yazarları Derneği (CWA) John Creasey Hançer Ödülü’nü kazandı. 


Anıların sana kim olduğunu söyler.

Ya her akşam uyuduğunda anıların kayboluyorsa?

Adını, kimliğini, geçmişini, hatta sevdiğin insanları, hepsini 
bir gecede unutuyorsan,

Ve güvendiğin tek insan sana gerçeğin tamamını anlatmıyorsa...

Christine’in hayatına hoş geldin…


Kesinlikle şimdiye dek okuduğum en iyi ilk roman. Tess Gerritsen

Uyuyana Kadar müthiş, sarsıcı bir roman. İnsanı derin, karanlık ve rahatsız edici sulara çekiyor. Bir yandan kimlik ve belleğin anlamı üzerine karmaşık sorulara değinirken, bir yandan da eğlendiriyor. 
Los Angeles Times


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder