2 Ocak 2017 Pazartesi

İnsanı Bir Tek Sen mi Tanıdın Adler?: İnsanı Tanıma Sanatı

Kitabın Adı: İnsanı Tanıma Sanatı
Yayınevi: Tur Yayınları
Yazarı: Alfred Adler
Kitabı Bitiriş Tarihi:          31 Aralık 2016 / Cumartesi              22.04 / İstanbul

İrfan'ın Notu:
"İnsanı tanıma sanatının gereği gibi üstesinden gelemeyişimizin en büyük sakıncalarından biri de, hemcinslerimizle bir arada yaşamayı pek beceremememizdir. insanların birbirlerini görmeden birbirleri önünden geçip gitmeleri, ne söylediklerini anlamadan birbirleriyle konuşmaları, birbirlerinin karşısında yabancı gibi dikildiklerinden aralarında bir türlü ilişki kuramayışları, yalnız geniş bir toplum içinde değil, pek dar bir aile çevresinde bile bunu başaramayışları sık sık üzerinde durulan önemli bir noktadır. çocuklarını anlamayan anne ve babaların, beri yandan anne ve babaları tarafından kendilerini anlaşılmamış gören çocukların yakınmalarından daha sık karşılaştığımız bir başka yakınma gösterilemez...."
diye başlayan ve insan ilişkilerindeki arızalara odaklanan psikolojik bir çözüm deneme kitabı...
Kitabı okuduğunuzda -ki biraz sıkıcı gelebilir, uyarayım- yazarın insan ilişkilerindeki sorunların temelini çocuklukta aranmasını salık verip, bu noktada ebeveynlerin onlara karşı tutumunda ve ilk eğitim kurumlarına bizi yönlendirmesinin öncelikli etkilerine dem vuruyor. Bunlarla ilgili çarpıcı örnekler de sunuyor.
Fakat yazar din olgusunun insan ilişkilerinde sanki hiç yokmuş ve problemlerin ana etkilerinden birisinin de din olduğunu satır aralarında sunması insanı tedirgin etmiyor değil. Belki kendi toplumunun o ortaçağ bataklığındaki din algısını bize örnek olarak sunabilir ama böylesine uzman bir adamın din olarak sadece kendi hristiyan din algısından bahsetmesi açıkçası banal kaçmış.
Oysa İslami referanslara, Hz. Peygamber'in yaşamına ve toplumsal ilişkilerdeki çözüm yollarına baksa belki bazı görüşleri değişebilir...
Buna rağmen gözlemci bir yapıya sahip olan yazarımız konuları derli toplu izah etmesi ve çözüm için diplere giderken yol gösterici tekliflerde de bulunması, bu tekliflerin yabana atılır da olmaması okuyucunun dikkatini çekebilir.
Dediğim gibi biraz ağır psikolojik okuma sizleri bekliyor...

Kitap ile ilgili İrfan'ın notları
"Bir ferdin hayatının gayesini belirleyen şey, aşağılık, yetersizlik ve güvensizlik duygusudur." (sayfa, 76)
"Erkek, kendi üstünlüğünü yalnızca tabii bir durum olarak kabul edecek şekilde haklı göstermekle kalmamış, aynı zamanda bu üstünlüğün kadınların aşağı bir seviyede olmasından ileri geldiğini de iddia etmiştir. Kadınların aşağı bir seviyede olduğu görüşü o kadar yaygındır ki, bütün ırklarda rastlanılan ortak bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır." (sayfa, 137)
"Bir latin yazarı şöyle diyor: Kadın, erkeğin yüzkarasıdır." (sayfa, 137)
Bu ve buna benzer notlar kitapta bol bir şekilde görülecektir....

Alfred Adler Hakkında:
https://tr.wikiquote.org/wiki/Alfred_Adler
Bu internet sitesinde epey bir malumat da mevcut

Bu da onunla ilgili bir not:
Çağdaş psikolojinin üç büyük devinden biri ve bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Avusturyalı psikiyatr Alfred Adler, "İnsanı Tanıma Sanatı"yla, geniş bir okur kitlesine yöneliyor. Adler'in, bu yüzyılın başında, insanın ruhsal-fiziksel varlığına ve yaşamdaki sorunlarına ilişkin yaptığı saptamalar, aradan geçen bunca yıla karşın değerinden hiçbir şey yitirmeden anlalılığını ve yol göstericilik işlevini koruyor. Adler'in bir dizi konferansından doğan bu yapıtın başlıca ödevi, toplum içerisindeki etkinliğimizin içerdiği kusurları, bireylerin hatalı davranışlarından yola koyularak anlamak, sözkonusu hataları göz önüne sermek ve bireylerin toplum yaşamına daha iyi uyumlarını sağlamak şeklinde karşımıza çıkıyor. Yapıt öte yandan, bireysel psikolojinin en temel ilkelerini ve insanı tanımada bunların taşıdığı değeri, ortak yaşamda ve kişinin kendi yaşamını kurmadaki önemini açıklamak amacı taşıyor. Adler, yaşamın, çağımızda pek de göremediğimiz anlamını, gerçekten de bir sanatçı gibi ince ince işleyerek ortaya koyuyor



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder