12 Ekim 2010 Salı

Soykırım Denkleminde Kim Kimdir?

"Emir Kustirica Antalya Altın Portakal Film Festivali dolayısı ile jüri olarak CHP Antalya Belediye Başkanı tarafından, Antalya'ya davet edildi. Bakan Ertuğrul Günay'ın festivale katılmayacağını söylemesi ve bazı tepkiler sonucunda, bakanı da suçlayıcı ifadelerle ülkemizi terketti.


Posta koydu gitti..."
Evet, yukarıdaki cümleleri gördüğünüzde dünyaca ünlü bir sinema adamına, yönetmenine sanki haksızlık yapılmış da o da bu haksızlığı bahane ederek biraz da sert bir üslupla, güvenliğini de bahane ederek gitmiş. Bu mudur yani? Yeni Şafak gazetesinden Hakan Albayrak hakettiği cevapları bu alçak adama en iyi şekilde vermiş sağolsun. Ama mesele Hakan Albayrak ve onun gibi insanların bu yaratığa cevap vermesi midir? Bunlar zaten olması gereken şeyler değil midir?

Beni asıl işkillendiren nedir biliyor musunuz? Soykırım gibi bir meselede, bu ülkede yaşayan insanların bu yönetmen nezdinde durdukları yer neresi?
Antalya Belediye Başkanı soykırım hakkında ne düşünür mesela?
Can Dündar olaya salt gazetecilik açısından bakarak tarafsız olarak ne düşünür acaba?
Basının "saygın" (özellikle amiral gazetesinin) yazarları soykırım tarifini nasıl yapar merak ediyorum?

Kurban bayramında hayvanlar kesilir, "vah vah, hayvancıkları nasıl da kesiyorlar" yaygarası yapan insancıllar, çocukları, kadınları, yaşlıları, erkekleri, müslüman kimliği taşıyan ya da hırvatlar gibi farklı bir ırktan olanları katlettiğinde, ırzına geçtiğinde, diri diri yaktıklarında, soykırım tarifini nasıl yaparlar?
Can Dündar'ın NTV HABER'de bu şahsiyetsizin sayılarla oynamasına ve buna ses çıkarmamasına ne cevap verilir. "250 bin insan diyorlar, 110 bin insan" demiş sanatçı. 110 bin, (yazıyla yüz on bin). Ali Sami Yen stadının kaç kişi aldığını biliyor musunuz? Marakana stadının kaç kişi aldığını biliyor musunuz? Şükrü Saracoğlu stadının... Evet bu stadlarda yer alan insanlardan daha fazla diyebiliriz değil mi?
Bu dinin felsefesinde "bir kişiyi haksız yere öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir", yine bu dinde: "bir kavme olan kininiz sizi adaletsizliğe sevketmesin" der. İslam merhameti ve adaleti esas alır.
Soykırıma nasıl bakıyorsunuz? Nasıl bir şeydir acep? Bir kelimeden ibaret mi. Toplu tecavüzler ne ifade ediyor sizin için? Ateşe atarak yakmalar, küçük kızların ırzlarına geçmeler. Gözyaşları, kan, ateş... Filmlerde gördüğümüz duygusal sahneler midir acaba?
Emir Kustirica bir sanatçı. Irkçı bir sanatçı. Suçlu bir sanatçı. Soykırımı zimnen ve alenen destekleyen bir sanatçı. Soykırımı öven ve sanatçı kimliği taşıyan bu hilkat garibesi yaratığa nasıl bakıcaz. El üstünde mi tutucaz?
Denklem zor değil esasında
Soykırım = insanlık suçu
Denklemin sağında ya da solunda olmak farketmiyor. Önemli olan bu denklemde yer almamak. Ve bu denklemden uzak durmaya çalışanlarla, denklemin içinde yer alanlar belli oldu.
Kara bir leke olarak orada duruyor.
Lanet olsun bu denklemde yer alanlara!

2 yorum:

  1. Deniz Baykal gibi gizli kamera kahramanları çıkarmış bir partinin Emir Kustirica ile uyum içinde hareket etmesi açıkçası beni hiç şaşırtmadı.
    bu partide bişey var tanımlayamadığım bişey. israille bir kaos yaşanırsa israilin sırtını sıvazlar, insanlık suçu olanları davet eder, kendine benzemeyen herkesi potansiyel suçlu olarak kabul eder, memleketi şahsi malı gibi görür.. vs. ilginç bir parti.

    YanıtlaSil
  2. Kardeşim, Eğer küfür bir Millet ise ister Türk olsun, ister Sırp olsun ne fark eder. Kişi kendi karekterine göre hareket eder. Dönek olmak insanın en doğal hakkıdır. Ne diyelim. HESAP SORUCU OLARAK ALLAH CC YETER.

    YanıtlaSil