28 Mart 2012 Çarşamba

Herkes Biliyordu, Kendisi de: Kırmızı Pazartesi


Kitabın Adı: Kırmızı Pazartesi

Yayınevi: Can Yayınları
Yazarı: Gabriel Garcia Marquez
Kitabı okumayı Bitiriş Tarihi: 28 Mart 2012 – İstanbul




Bir insanı öldürmenin bu kadar zor olacağını bilemezdim
İrfan'ın Yorumu:
Kitabın kapağında: İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü yazıyor.
Gabriel Garcia, kendisinin dahi öldürüleceğini bildiği, kasabanın hemen tamamının ölmesini beklediği, namus cinayeti ile alakalı herkesin öldürülmesini kabullendiği, fakat kendisinin bu suçu işlemediği noktasında şüpheleri de barındıran harika bir kitap yazmış. Kader, görünmezliktir diyor kitabın bir yerinde. Uyarılması için, o kadar çok çaba da sarfedilmediği de gözden kaçmıyor. Ama olaylar öyle enteresan bir hal alıyor ki, Santiago Nasar nasıl öldürüldü öyle diyesi geliyor? Gabriel Garcia "işleneceğini herkesin bildiği bir cinayeti" bizim de bilmemizi sağlayarak, olayların içerisine çekiyor.



Kitabın Arka Kapağı
Kolombiyalı büyük yazar Gabriel Garcia Marquez'in 1981'de yayımladığı yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin öyküsü. Hem Kolombiya'da hem de yayımlandığı dünyanın dört bir yanındaki pek çok ülkede sarsıcı etkileri olmuş bir roman. Usta yazar, çocukluğunu geçirdiği kasabada yılar önce yaşanmış bir cinayet olayını aktarıyor. Romanın kahramanı Santiago Nasar'ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli. Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını değil, bir halkın ortak davranış biçimlerinin portresini de çiziyor. Böylece, sonuna dek ilgiyle okuyacağınız bu kısa ve ölümsüz roman, bir toplumsal ruhçözümü niteliği de kazanmış oluyor.

Kitabın Özeti

Santiago Nasar silahlara ilgisi olan ve onları kullanmasını bilen neşeli barışçıl açık yürekli bir Araptır.Babasını üç yıl önce bir pazartesi günü kaybetmişlerdi.Santiago öldürüleceği gün beyaz takım elbise giymişti.Annesi ona bugünün Pazartesi olduğunu hatırlattı.O da piskopos için böyle giyindiğini söyledi.Ertesi gece Angela Vicario ve Bayardo San Roman'in düğünleri vardı.Bayardo çok zengin ve oldukça gizemli bir adamdı.Kasabadaki hiç kimse onun hakkında net bir bilgiye sahip değildi.Angela'yı görüp beğenmişti, onunla evlenmek istemiş ve bunun içinde elinden geleni yapmıştı.Angela kısıtlı olanaklara sahip bir ailenin en küçük kızıydı.Ailesi Bayardo'nun kızlarıyla evlenmek istemesine çok sevindiler.Fakat Angela onunla evlenmek istemiyordu.Ailesi istediği için kabul etmek zorunda kaldı. Aslında Angela'nın evlenmek istememesinin nedeni bakire olmamasıydı.Arkadaşlan ona birkaç kocakarı hilesi öğrettiler.O da bunlara güvenerek evlendi.Düğün o kadar görkemliydi ki adeta bir halk eğlencesi halini almıştı.Düğün için çok masraf yapılmıştı. Ama bu güzel gece öyle bitmedi.Gece yarısı Bayardo Angela'nın bakire olmadığını anlayıp onu evine geri getirdi.Angela annesinden çok dayak yedikten sonra ikiz kardeşleri ona bunu yapanın kim olduğunu sordular.O da Santiago Nasar dedi. 
İkizler Pedro ve Pablo Vicario bunun bir namus sorunu olduğunu ve onun öldürülmesi gerektiğine karar verdiler ve bunu hiç çekinmeden önlerine çıkan herkese söylediler.Kendileri kasaptı.Kasap bıçaklarını alıp Faustino Santos'a biletmeye götürdüler.Faistino bu durumu hemen belediye başkanına haber verdi.Başkan onların bıçaklarını alıp böyle bir şey yapmamalarını söyleyip onları gönderdi.Ancak onlar o kadar kararlıydılar ki tekrar evlerine gidip kasap bıçaklarını aldılar. Sonra Clotilde Armenta'nm dükkânına geldiler.Santiago Nasar'ı öldüreceklerini söylediklerinde kimse onlara inanmamıştı.Santiago o sabah yakın arkadaşı Cristo Bedoya'yla birlikteydi.Santiago'nun öldürüleceğini duyupta bunu ona söylemek isteyen çok kişi oldu.Ancak bunu dolaylı olarakta olsa yapabilen bir kişi oldu.Yamil Shaium söylentiyi duyar duymaz Santiago'yu beklemeye koyulmuştu.Onu Cristo'yla birlikte gelirken gördü ve Cristo'ya danışmayı düşündü.Cristo onun yanından gidince Santiago onlardan ayrıldı. 
Cristo haberi duyunca arkadaşını aramaya başladı ama bulamadı.Santiago ise nişanlısı Flora Miguel'in yanındaydı.Nişanlısı olanları duyup ondan ayrıldığını söyledi.Santiago öldürüleceğini öğrenip dışarı çıktı.Evinin beş yüz metre ilerisindeydi.İkizler onu görüp bulundukları yerden kalkmışlardı.Santiago tam eve girecekken annesi oğlunu öldüreceklerini öğrendiğinden oğlunu göremeyip ikizleri gördü ve kapıyı kapattı.Oğlunun ise evde olduğunu sandı.İkizlerde Santiago'yu bıçaklayarak öldürdüler.Daha sonrasında hapis edildiler.İkizlerin ailesi ise karmaşa çıkmaması için kasabadan uzaklaştırıldılar.Başka kasabaya yerleştiler.Santiago'nun suçlu olup olmadığı ise hiçbir zaman anlaşılmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder