31 Mart 2012 Cumartesi

Bir 28 Şubat Klasiği: Bir Kayıp Denizci


Kitabın Adı: Bir Kayıp Denizci
Yayınevi: Can Yayınları
Yazarı: Gabriel Garcia Marquez
Kitabı okumayı Bitiriş Tarihi: 30 Mart 2012 – İstanbul

Köpekbalıkları hep dakiktir, hiç şaşmazlar, saat 5 sularında yanımda belirirler.


İrfan'ın Yorumu:
Bir çırpıda okunabilen, gerçek hayattan önemli bir kesit. Velasco 10 günlük yaşam mücadelesinden nasıl kurtuldu? Eğer bunu merak ediyorsanız ve biraz da gerilmek istiyorsanız buyrun. Kaybedecek bir şey yok, öyle sürükleyici ki elinizden bırakamıyorsunuz. Marquez'in okuduğum ikinci kitabı. Olayı çok iyi kurgulayarak anlatmış, çeviri mükemmel.  



Kitabın Arka Kapağı
Haber 28 Şubat 1955'te öğrenildi: Kolombia Deniz Kuvvetlerine bağlı "Caldas" adlı bir muhribin mürettebatından sekiz kişi Antiller denizinde fırtınaya tutulan bu muhripten denize düşüp kayboldu. "Mobil" kenti tersanelerinde onarıldıktan sonra Alabama'dan ayrılıp "Cartagena"ya gitmekte olan muhrip, faciadan yüz yirmi dakika sonra bu limana ulaştı. Panama Kanalının denetiminden sorumlu Birleşik Devletler askeri birliklerinin ve Güney Karaibler bölgesindeki öbür yardım kuruluşlarının da katılmasıyla kazazedelerin aranmasına hemen başlandı. Dört gün sonra aramalar durduruldu ve bu kayıp denizciler resmen ölmüş kabul edildi. Ama bu kayıp denizcilerden biri, bir hafta sonra Kuzey Kolombia'da ıssız bir kumsalda can çekişir durumda bulundu. "Luis Alejandro Velasco" adlı bu denizci on gün yemeden içmeden, başıboş bir salda kalmıştı. Bu kitap, onun başından geçenlerin öyküsüdür.

Kitabın Özeti
Bir Kayıp Denizci; Gabriel García Márquez'in Luis Alejandro Velasco adlı denizcinin başından geçenlerin hikâyesini anlattığı eseridir. 28 Şubat 1955'te Antiller denizinde fırtınaya tutulan Kolombiya Deniz Kuvvetlerine bağlı 'Caldas' adlı bir muhripten denize düşüp kaybolan sekiz kişiden birinin hayatta kalma hikâyesidir.
Romandan çok kısa hikâye sayılabilecek bu eserde batan bir gemiden tek başına kurtulan ve günlerce bir botta, nerede olduğunu bilmeden sürüklenen denizcinin (Velasco) başına gelenler anlatılmıştır. Günlerce aç bir şekilde güneşin altında kalan denizci zaman kavramını yitirir. Ölen denizci arkadaşlarından birini yanında görmeye başlar. Onunla konuşur. En sonunda karaya vurur, garip köylüler tarafından bulunur. Sonradan ayakkabı reklamlarına bile konu olan bu denizci reklamda açlıktan ayakkabılarını yemeye çalıştığını ama başaramadığını söyleyerek para kazanacaktır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder