25 Haziran 2012 Pazartesi

Sıra Bana Ne Zaman Gelecek: Gece ve Sis


Filmin Adı: Gece ve Sis

Orjinal Adı: Nuit et Brouillard

Yönetmen: Alain Resnais
Yapım Yılı: 1955 / Fransa
Oyuncular: Michel Bouquet


"Bir zamanlar, bir yerlerde ve sadece bir kereliğine bunlar yaşandı, diyoruz. Etrafımızda olanları görmezlikten geliyoruz."


İrfan'ın Yorumu:
Soykırım filmleri dendiğinde her halde dünyada sadece yahudilere olan soykırım akla geliyor. Sanki daha önce hiç soykırım olmamış, sanki daha önce insanlar toplu olarak katledilmemiş, sanki günümüzde Srebrenikalar, Hamalar yaşanmamış ve sanki Filistin'de yahudi mezalimi hiç olmamış ve olmuyormuş gibi... Roger Garaudy'nin öldüğü şu sıralarda bu eski film okumuş olduğum bir kitap vasıtası ile elime geçti. Evet Almanlar yahudilere inanılmazı yaşatmışlar. Ama bu acılar ve benzerleri sadece yahudilere has değil ki. Filmi izlediğimizde insanlık olarak toptan bu acıların nasıl bir şey olduğunu hissetmeniz açısından önem arzetmektedir. Eski, tarihi bir film. Ama savaş bittikten hemen sonraları çekilmesi, görüntülerin çarpıcılığı bu belgesel filmin etkisini kat be kat artırıyor.
Kim olursa olsun "bir kavme olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin" düsturu kulaklarımızda en net bir şekilde inliyor.
Bu filmi özellikle God on Trial filmi ile birlikte izlemek herhalde bakış açınızı da netleştirecektir.

Konusu:
1955 yılında savaş-sonrası Auschwitz'de geçen film, renkli ve siyah beyaz görüntüleri birlikte içeriyor. "Hiroşima Sevgilim"e benzer bir şekilde, haber görüntüleri ve fotoğraflar, öyküyü anlatmakta Resnais'e yardımcı oluyor. Hikâye sadece Holocaust (Yahudi soykırımı) değil, aynı zamanda insanoğlunun hayvani zalimliği. "Nuit et brouillard", yedinci sanatın en gerçekçi ve etkileyici 'belge-film'lerinden.

Bilgi alınabilecek internet adresi:
http://www.sinemalar.com/film/113268/gece-ve-sis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder