8 Temmuz 2012 Pazar

O Köyde Ne Olmuş Öyle! Tanios Kayası


Kitabın Adı: Tanios Kayası
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Yazarı: Amin Maalouf
Kitabı Bitiriş Tarihi: 07 Temmuz 2012


Yöneticilerin en kötüsü sana sopa indireni değil, kendine sopa indirmeye zorlayandır.(sh. 118)


İrfan'ın Yorumu:
Amin Maalouf'un elimdeki kitaplarını bitirmiş oldum. Rahmetli eniştemin kütüphanesinden okumak için ödünç almıştım ve nihayete erdi. Bir hristiyan arabın gözüyle doğudaki yolculuğumuz bu kitapla bitmiş oldu. Yazarın diğer kitaplarını da okumayı açıkçası düşünüyorum. Çünkü yazarın üslubu gerçekten enfes. Bu kitapta da bir PİÇ'in etrafında gelişen olaylara tanık oluyoruz. 1800'lü yıllarda, Ortadoğu coğrafyasındaki kültürlere, derebeylerine, birbirleri ile olan ilişkilerine... Yasak aşkların ve sonuçlarının anlatımını yine kendi cephesinden sunmuş. Ama şu bir gerçek ki Afrikalı Leo yazarın en iyi kitabı diyebilirim. Kitapla ilgili internette tur attığımda bir bloga rastladım, onu da buraya ekleyeyim. http://seraptan.blogspot.com/2007/12/tanios-kayasi-amin-maalouf_29.html




Kitabın Özeti 

Tanios Kayası ;Mısır valisi Mehmet Ali Paşa zamanında,Emirlikler altında bulunan bir dağ köyünde geçiyor.Her köyün başındaki şeyh gibi Tanios'un köyündeki şeyhinde uçkuru gevşektir biraz.Köyün bütün hoş hatunlarıyla birlikte olmaktadır.Tanios'un annesi Lamia ise köyün en güzel kadınıdır.Verilen bilgiler ışığında hikayenin gerisini tahmin etmek pek zor değil aslında.Arada bir sürü olaylar olur,onları anlatırsam sizin kitabı okumanıza gerek kalmayacağı için onlardan bahsetmiyorum.Maalouf bu romanında da tarihten ayrılmıyor ve temellerini gerçek bir hikayeye dayandırıyor. Öykünün geçtiği tarihin olaylarını da okuyucuya aktarmayı unutmuyor.



Kitaptan Önemli Alıntılar
- Adalete dayanan bir toplumda, ayrıcalıkların bir rezalet olduğunu ancak keyfi yönetimin hüküm sürdüğü yerlerde, ayrıcalıkların bazen de despotluğa bir engel teşkil ettiğini ve böylece çelişkili bir biçimde adalet ve eşitliğin teminatı olduğunu anlattım. İster Osmanlı, ister Mısır yönetiminde olsun, bugünkü doğu toplumlarının durumu budur... (sh. 113)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder