8 Eylül 2010 Çarşamba

İRA'nın Dirilişi: Kanlı Pazar



Filmin Adı: Kanlı Pazar
Orj. Adı: Blody Sunday

Britanya askerleri 30 ocak 1972 tarihinde, kuzey İrlanda'nın Derry şehrinde düzenlenen insan hakları yürüyüşüne katılan 13 silahsız sivili öldürür. 'Kanlı Pazar' olarak anılan bu olay , son dönem İrlanda tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. senelerce birikmiş ufak tefek olaylar, bu pazar günü bir iç savaşa dönüşür. bu olay onlarca İrlandalı gencin İRA ordusuna katılarak 25 yıllık bir mücadeleyi başlatmalarına neden olur.


Kısaca özetlenebilir belki bu olay. Türkiye'de PKK'nın doğmasının en önemli sebebi olarak gösterilen etkenlerden birisi Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan işkenceler. Fakat Diyarbakır'a giden yol, 1 Mayıs Taksim katliamından geçer. Bu katliamın akabinde 12 Eylül Askeri darbesi artık zemin hazırlanmış bir şekilde yapılmıştır.


Filmi izlediğinizde bir çok ülkenin haksız yere sivilleri öldürmesinin bir sahnesini görür gibisiniz. Çok güzel yapılmış bir politik film. İra'nın Britanya'da akın akın kendisine katılımcı bulmasının en önemli olaylarından birisidir.


U2'nin Türkiye'ye gelmesi ile beraber izlediğim ve Bono'nun Kanlı Pazar adlı şarkısının da bu olaydan esinlendiğini gördüğünüzde bu olayın Britanya ve İrlandalılar tarihindeki önemi gittikçe önem kazanıyor. Dönüm noktası olarak kabul edilebilen bu filmde yaşananların gerçek olması ne acı.

Bu arada U2 ile ilgili bilgiye şu internet sitesinden de ulaşabilirsiniz. Benim çok fazla ilgimi çekmeyen bu müzik grubu esasında yine İrlanda kökenli ve siyasi içerikli mesajları ile de bilinir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/U2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder