9 Eylül 2010 Perşembe

Ramazan Bayramı Hakkında

İlk önce tüm İslam aleminin ramazan bayramını tebrik eder, nice bayramlara ulaşmamızı rabbimden niyaz ederim.





Bu sene Türkiye'de Ramazan Bayramı

İlk önce küçük bir alıntı
"İslam ülkelerinin çoğu bugün hilali görmemelerinden dolayı Ramazan Bayramının ilk günü olarak Cuma gününü ilan etti.
Suudi Arabistan'da Ramazan Bayramı 10 Eylül Cuma günü başlayacak.
Suudi Arabistan Kraliyet Divanı tarafından yapılan açıklamada, saat 20.30'a kadar yapılan gözetlemede hilalin görülmediği, orucun 30 güne tamamlanarak Cuma günü Ramazan Bayramı'nın başlayacağı duyuruldu.
İslam ülkelerinin bazıları Cuma günü bayram yapacak
Müslüman ülkelerin bir çoğu Ramazan bayramına cuma günü başlıyor.
Bir kısım İslam ülkeleri ise Perşembe (yarın) Ramazan bayramına başlayacağını duyurdu.
Cuma günü Ramazan Bayramına başlayacaklarını duyuran İslam ülkeleri şunlar; Mısır, Ürdün, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İran, Cezayir, Sudan, Filistin, Suriye, Tunus, Endonezya, Malezya, Katar ve Bahreyn.
Brezilya, İtalya ve Kanada'daki Müslümanların da cuma gününü Ramazan bayramının ilk günü olarak ilan ettikleri belirtildi.
Perşembe günü bayram kutlayacak ülkeler
Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek ise yarın (Perşembe) günü Ramazan bayramına başlıyor.

Perşembe günü (Yarın) Ramazan bayramını kutlayacak olan Müslüman ülkelerin, Rü'yeti Hilale göre değil takvim hesabına göre bayrama başlayacakları vurgulandı.
Arap ülkelerinden Libya Türkiye gibi bayram yapacaklarını ilan etti.
Pakistan'da Bayram cumartesi günü
Pakistan'ın ise Ramazan ayına bir gün geç başlamasından dolayı Cumartesi günü Ramazan Bayramına başlayacağı bildirildi.
BU KADAR FARKLI BAYRAM GÜNÜ ORTAYA ÇIKIYOR, PEKİ MÜSLÜMANLAR NE YAPMALI?
İmam Şafii; İhtilafi metali esastır, yani hilalin bir yerde görülmesi, diğerini bağlamaz fikri ni sunarken ...
Hanefi Mezhebine göre ise hilali görmedim diyenden çok, gördüm diyen emin ve güvenilir kişilerin sözüne ittiba edilir diyor..
PERŞEMBE Mİ YOKSA CUMA MI BAYRAM YAPAYIM?
Eğer bir kimse Cuma günü Bayram yapacaklarını açıklayan arap ülkelerinin şehadeti ile Cuma günü bayram yaparsa vebal ve sorumluluk o kararı alanlarda olacağı için Cuma günü Bayram yapmasında hiç bir sakınca yoktur..
Perşembe günü Bayram yapacağını açıklayan Türkiye ve diğer ülkelerin kararına göre hareket edecek bir müslüman ise İmam-ı Şafii"nin ( İhtilafi metali esastır, bir yerde görülmesi diğerini bağlamaz ) fikri gereği Perşembe günü Bayram yapmasında bir sakınca yoktur.
Ayrıca herkes bulunduğu ülkelerin tespitlerine uyabilir ve bunda dinende bir sakınca bulunmamaktadır...
Böyle bir durumda Bayram yapan yapmayana karşı herhangi bir tepkide bulunarak İslam kardeşliğini zedeleyeciği bir tavra giremez ve Ramazan Bayramına gölge düşüremez... "

Evet alıntı bu kadar. Bir de bu konu ile ilgili Türkiye'de Süleymaniye Vakfı'nın görüşünün bulunduğu site:
http://www.suleymaniyevakfi.org/bulten/turkiye-de-bayram-dogru-gunde-kutlanacak.html

Bu da yabana atılmayacak olan bir araştırmanın sonucu.


Ama bir tercih yapılması gerekiyor. Ben yıllardır bu konuda Türkiye'nin tutumunu değil, diğer İslam ülkelerinin tutumuna göre hareket etmiş birisiyim. Bu konudaki hadisler beni bağlar düşüncesindeyim ve bu bayramı da Laik, Demokratik Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir kurumu olan Diyanet İşlerine göre değil Peygamberin hadislerini esas alan İslam ülkelerinin görüşünü almayı uygun buluyorum. Bu kanaatimin derinlerinde saklı olan düşünce sistemi çok açık esasında: Muhalif bir zihniyete sahibim. Elimde tercih edebileceğim bir seçenek de var. O zaman Laik Demokratik TC devletinin tercihi yerine diğer tercih benim karakterime daha uygun. Vesselam...

1 yorum:

  1. Sevgili İrfan Kavak bahsedilen konudaki mütalaanızda bazı eksiklikler bulunduğu tespit edilmiştir.Bence burada işin esası konunu fıkhi yönüdür eğer fıkhen bir mahsuru yoksa bu gibi toplumunun tamamına amil konularda genele uymanın daha tercihe şayan bir tavır olduğunuın düşünüyorum. laik tc ni kurumu olması diyanetin bu knuda müslümanları aldatıcı bir tavır içerisinde olduğunu öne sürebilmek için yeterli bir karine teşkil etmemektedir. Saygılarımla

    YanıtlaSil