27 Mayıs 2013 Pazartesi

Cihadın Mahrem Hikayesi

Kitabın Adı : Bosna'dan Afganistan'a Cihadın Mahrem Hikayesi
Yayınevi: Ark
Yazarı: Yahya Konuk
Kitabı Bitiriş Tarihi: 25 Mayıs 2013 / Cumartesi

Eğer anlattığım zorlukları hiç tahayyül etmemiş ve hiç tahammül etmeyecek insanları biraz olsun caydırabildiysem Allah benden razı olsun. İnsanlar kaldıramayacakları yüklerin altına girmemeli, çünkü tırtlayıp gerisin geri çıktıklarında olan diğerlerine oluyor öncelikle..." (Sh. 19)

İrfan'ın yorumu
Yahya Konuk gitti, gördü, yaşadı. Farklı cihad beldelerinde yaşanan sıkıntıları kaleme aldı. Kitap ikinci baskıyı yaptı yapmasına ama ikinci baskının önsözü Şii'ler ile alakalı olduğu için önemli. Değerlendirmeler biraz daha yerli yerine oturmuş gibi. Kararı siz vereceksiniz tabi.Şu bir gerçek ki cihad meydanlarında ve cihad beldelerinde her şey ayetlerde ve hadislerde belirtildiği gibi toz pembe değil... İnsanlardan müteşekkil değil midir ki? Hayatın farklı bir vechesine farklı bakmaya ne dersiniz?
Size Kitaptan bazı alıntılarla başbaşa bırakayım. Ama aynı zamanda kitabı aldığınızda da her halde altını çizeceğiniz bir çok yer olacaktır kanaatindeyim.

Alıntılar...

Türkiye İslamcılığının bana yedirdiği tüm dolmaları tek tek huzurunda kusuyorum okur kusura bakmasın, midesi bulanırsa sevinirim. Bunların en büyüğü şii-sünni vahdeti dolmasıdır, kitaptaki en utanç verici tutum şia ve İran karşısındaki hikmetsiz ve izansız olanıdır. O pasajlar ne kadar bilgili ve yürekli görünürse görünsün -şayet görünüyorsa- cahilane ve ürkekçedir. (sh. 27)
***
Benim Şia'yla olan tek taraflı aşk ilişkim, Amerikan karşıtı.... (sh 29) ....(sh, 34)...
(İrfan'ın yorumu: Bence kitabı alıp o bölümleri sizin okumanız gerekir (!))
***
Adam kaptırma noktasında bu denli refleksif ve agresif olan cemaatlerin, adam harcama noktasında fevkalade bonkör oldukları da bir sır değildir. Şu ibretamiz anektotu aktaracak bir yer bulabildiğim için mutluyum: Bir İslamcı, çevresinden, cemaatinden kopar ve zamanla mafyalaşır. Eski dava arkadaşları bir gün kendisine "duyduk ki çok para harcıyormuşsun" diye kıvrımlı bir şekilde sataşırlar. Mafyacı kıvırmaz: "Ben sizin adam harcadığınız kadar para harcamıyorum." (sh. 81)
***
Diğer mektepler cihadı omuzlasalardı onların da kusurları, aşırılık eğilimleri, sapma potansiyelleri olmayacak mıydı? Her akım, selefilik gibi olumluluklarının yanı sıra olumsuzluk da üretecek değil midir? Her ışık, bir gölgeye sebeb olacak değil midir? Selefilik lafızcı ise diğerlerinin lafazan olmayacağının, selefiler nakilci ise diğerlerinin akılcı olmayacağının, selefiler katı ise onların gaz olmayacaklarının garantisi var mıdır? Şu halde, cihadı selefilerin tekeline bırakanların bundan şikayet hakkı yoktur ve daha iyisini yapabileceklerini düşünüyorlarsa "Allah'ın arzı geniş değil midir?" (sh. 274)

İrfan'ın Yorumu: Selefilik ile ilgili alaycı değerlendirmede bulunan yalaka yumağına ithaf olunur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder