5 Mayıs 2015 Salı

Paralelin Dibisin Be: 100 Soruda Fetullah Gülen ve Hareketi

Kitabın Adı: 100 Soruda Fethullah Gülen ve Hareketi

Yayınevi: Timaş

Hazırlayan: Doğu Ergil

Kitabı Bitiriş Tarihi: 04 Mayıs 2015 Pazartesi

İrfan'ın Notu:
Hükümet ile Fetullah Gülen cemaati arasındaki savaş paralel boyutlarda hızla devam ediyor. Paralel okumalar serisinde Fetullah Gülen ve hareketini daha yakından tanımak için güvenilir bir yazara ihtiyaç vardı. Bu da sanırım Doğu Ergil olsa gerek. Her ne kadar bu kavgada bir taraf olsanız da iki tarafı da iyi tanımanız lazım ki bir kanaate sahip olabilesiniz. Bu kavganın sonuçları her ne kadar birinci derecede iki tarafı etkilese de hükümet görünür bir halde ise daha iyi tanınması gereken harekete de ancak kitaplar vasıtası ile yaklaşılabilir. Bu da güvenilir bir yazar eliyle olsa gerek. Doğu Ergil'in "Kürt Raporu" kitabı hem çok ses getirmişti hem de konuşulmayanlar bu yazar eli ile konuşulur hale gelmişti. Kanaatimce Doğu Ergil'in bu kitabı bazı sorulara açıklık getirir.

Kitap ile ilgili alınan notlara bir göz atalım:
İlk önce Doğu Ergil'in kitaba girişteki izlenimi ilgi çekici. Katılırsınız katılmazsınız ama ilgi çekici. Hep birlikte bakalım:

"Fethullah Gülen bir Türk Rönesansı önermektedir ve bunun için önce toplumumuzun kendi içinde barışa ve huzura kavuşması gerektiğini savunmaktadır. Dayatmaya değil, kabule yaslanan bir yurttaşlık hukuku, zora değil, benimsemeye dayanan bir ahlak telakkisi; lütuf beklemeye değil, çalışıp üretip paylaşmaya bağlı bir dayanışma anlayışı ve her şeyden önce bireyin kendisinden olduğu kadar toplumun tümünden sorumlu olduğu önerisi, geniş bir kesime cazip gelmiştir. Teklif edilen 'devletin milleti' olmak değil, vatandaşların ortaklığına dayanan bir millet ve düzen fikridir."
Yahudilerle ilgili kanaatine bir bakalım. Fetullah Gülen ne söylemiş:
"Sözgelimi, eski vaazlarımda yahudilerin sebebiyet verdiği sorunları genellemeci bir üslupla değerlendirir, bazı ayet ve hadisleri bu çerçevede yorumlardım. Ama 90'lı yıllardan sonra içine girilen diyalog sürecinde bu yaklaşımdan uzaklaştım." (sayfa 20)

Bu yapının ve liderinin empati yaklaşımına da bir bakalım:
"... Empati, yani kendini başkasının yerine koyabilme, onun acılarını paylaşabilme yetisi, Gülen felsefesinin en önemli değerlerinden biri ve üyelerinden beklentisidir. İnsanları ayrımsız kucaklayabilme kapasitesi, bireyi insanlık idealine yaklaştırdığı kadar Allah'a da yaklaştırır." (sayfa 32) Bu ne kadar gerçekçi okuyucunun ve bu yapı ile bir türlü yolları kesişmiş insanların takdirine bırakalım.

Demokrasi ve Allah'ın hakimiyeti ve milletin hakimiyeti meselesine bakış şu cümlelerle özetlenebilir:
"Demokrasi, halk hakimiyetine dayalı bir sistem demektir. 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' sözüyle seslendirilen ... husus demokrasidir. Bu söz, hakimiyetin -haşa- Allah'tan alınarak insanlara verilmesi demek de değildir. Aksine, hakimiyetin Allah tarafından, kaba kuvvet temsilcilerinin elinden alınıp millete verilmiş olduğunu belirtmektedir..." (sayfa 89)

Ahilik felsefesinin altı temel ilkesi ile bu hareketi bir bütüncül olarak gören Doğu Ergil hocama bu kanaatinin şu sıralarda da aynen geçerli olup olmadığını sormak isterdim. Ciddi bir savaş veriliyor ve cemaat bir gıdım dahi geri adım atmıyor. Uzlaşmacı, diyalogcu, anlayışlı, diğergamlı vs. daha birçok güzel haslete sahip cemaatin liderinin beddua seanslarını dinleyince insan ürperiyor ve haklı olarak bu hareketi sorguluyor.

Ahilik felsefesi ile ilgili:
"1. Elini açık tut (paylaş)
2. Sofranı açık tut (cömert ol)
3. Kapını açık tut (konuksever ol)
4. Gözünü bağlı tut (Başkalarının hatalarını görmezden gel, arsız olma)
5. Beline sahip ol (namuslu ol)
6. Diline sahip ol (iftira etme, kimseye hakaret etme, terbiyeli ol)" (sayfa 364)
Kitap bu hareket ve lideri ile doyurucu bir bilgiye sahip. Ne kadar inandırıcı bu da okuyucuya ait...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder