17 Temmuz 2010 Cumartesi

"Kimin Eli Kimin Cebinde" Sorusuna Çarpıcı Bir Bakış


Kitabın Adı: Açık Sırlar
Yazarı: Israel Shahak
Yayınevi: Medcezir
Çeviri: Ahmet Emin Dağ

İsrael Shahak'ı tanır mısınız? Adı İsrael ama İsrail devletine en sert muhalefeti gösteren insaflı ve vicdanlı yahudilerden birisi. Bu kitabı ile bizce malum olan fakat delillendirme noktasında kendisinin imkanlarını zorladığı bir kitap. Kitap ile sizi başbaşa bırakmadan kitabın içinde biraz dolaşalım değil mi?
1. İsrail'in uzun dönemli planları daima, generaller, istihbaratçılar ve üst düzey bürokratlarça kararlaştırılır.
2. İsrail'in tüm yahudi vatandaşların zihnine sokmaya çalıştığı önemli bir ilke: "En iyi dost bile olsalar yahudi olmayan kişilerin bir gün potansiyel düşman olabilecekleri..."
3. İsrail'de yayın yapan önemli gazeteler: Haaretz (Vatan), Yediot Ahranot (Son Haber), Maariv (Akşam)
4. İsrail ordusu, kendi çıkarlarını artırmak, özellikle ekonomik ve kadrolarının sahip olduğu kârlı ayrıcalıklar üzerindeki gizliliği korumak için sansüre ihtiyacı vardır.
5. İsrail stratejik düşüncesinde tüm ortadoğu üzerinde egemen olmak, İsrail topraklarında yahudi yayılımından ve hakimiyet kurmasından daha önemlidir.
6. İnanılan ilkelerden birisi de: Apaçık düşman olan Arapların ve müslümanların yanısıra diğer yahudi olmayan milletler de tek bir varlıktır ve tümünden faydalanılır. Hepsi uğursuz ve aptaldır.
7. Nükleer silah kullanımı en öncelikli uygulamalardan olmaya devam etmelidir.
8. Yom Kippur savaşının içyüzü, kaybeden yahudi gerçeğinin boyutları ve gizli sırlar.
9. Saddam Hüseyin ve Rabin arasında gerçekleşmesi her iki tarafça da onaylanan ve fakat son anda iptal olunan beraberliğin sırları...
10. İsrail ne zaman ki bir darboğaz içerisine girse veya büyük güçlerle zor duruma düşse ABD'ye olan bağımlılığı artmaktadır.
11. İsrail ihtiyacı olan petrolün % 90'ını kimlerden alır acaba? Cevabı kitapta...
12. İran ile ilgili strateji: ABD ve diğer batılı güçleri İran ile çatışmaya sokmak için gereken tüm çabanın sarfedilmesi. Neden peki?...
13. İsrail'in kendilerine boykot uyguladığı Arap ülkeleri ile ticareti nasıl acaba? Aman Allah'ım kitabı okudukça ilişkilerin hangi boyutlarda olduğuna inanamayacaksınız...
14. Uyuşturucu işi için ne söylenebilir: Ancak şu söylenebilir, dünyada İsrail olmadan uyuşturucu işi bu kadar yaygın olur mu? Detaylar ise içerde...
İsrael Shahak bu kitabı ile İsrail'in sırlarını en vicdanlı bir şekilde eleştiriyor, yeri geliyor yerden yere vuruyor. Ama kitapla ilgili bir şeyi vurgulamadan geçemeyeceğim, tercüme istediğim akıcılıkta değil, bazen kitap kendini zor okutur hallere giriyor maalesef.

2 yorum:

  1. israil devletinin zihniyeti ve aşırı bir benli duygusnun hakimiyeti...
    israil halkı işin farkında ama baştakilerin yobazlığı ...
    tanıdık geliyor bana biraz ama neyseee...

    YanıtlaSil
  2. merhaba irfancım ...
    yazın gerçekten çok iyi olmus... eline sağlık..

    YanıtlaSil