23 Ekim 2011 Pazar

7,2 : Van Depreminin Şiddet Derecesi ve Yine Yıkıldık

Van'da Deprem

İrfan'ın Yorumu:
Öğlen saatlerinde aniden gelen haber yine hepimizi perişan etti. Evet Van'da büyük bir deprem olmuş, 7.2 şiddetinde deprem oldu. Bununla ilgili haberi aşağıda detaylı olarak okuyacaksınız ama benim üzerimdeki hisleri burda paylaşmak isterim. Ben ki 1999 büyük marmara depremini yaşamış, onun şiddetini görmüş, Adapazarı'na, Yalova'ya giderek dehşeti iliklerime kadar hissetmiştim. Onküsür sene geçti. Van'da yaşanan deprem hepimizi ciddi sarstı. Tabi televizyonlarda yine bildik deprem uzmanları, bildik tavsiyeler ve yıkılan binalar, oradan kurtarılan canlılar vs. Ama yine iddialı bir şey söylemeyi tam da buradan söyleyebilirim:


Bu depremlerin sayısı ve şiddeti şu önümüzdeki 100 sene içerisinde çok daha fazla olacaktır. Evet, bu gaypten gelen bir bilgi. Bakın Kur'an'a, görürsünüz siz de. İnsan karada ve denizde yaptıklarından dolayı fesada uğratıyor yaşadığı yeryüzünü. Sen ne diyorsun kardeşim, depremin bununla ne ilgisi var diye soruyorsunuz değil mi?

Bu kadar vahşice yeraltında bulunan petrolün, doğalgazın çekilmesi yeryüzünün durumunu değiştirmiş görünüyor. Yer altındaki dengeler, insanoğlunun vahşice saldırganlıkları dolayısı ile bozulmuş vaziyette. Allah'ın sünnetinde bir değişiklik yok, yani Allah'ın kanunlarında bir değişiklik bulamayız. Doğayla barışık değil de savaş temeli üzerine kurulu kapitalist zihniyetin getirdiği aşama işte bu kadar olur. Bu da benim kanaatim...
Acınızı paylaşıyoruz Van ahalisi. Allah sabır ve güç versin. Amin.



Van'da, saat 13.42'de merkez üssü Tabanlı köyü olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bölge iller ve Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedilen depremin büyüklüğü daha sonra Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünce 7.2 olarak güncellendi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, bu depremin ardından bölgede büyüklükleri 2.9 ile 5.5 arasında değişen artçı sarsıntılar meydana geldiğini bildirdi.

Ölü sayısı

Deprem ile ilgili bilgi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Van merkezde 10 ölü, Erciş'te ise 60 ölü olduğunu açıkladı.

Binalar yıkıldı

Iğdır’dan Hakari’ye Van’dan Şanlıurfa’ya kadar bütün yerleşim merkezlerinde hissedilen depremde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda bina hasar gördü. Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor. Van Havaalanı'nın da depremde zarar gördüğü ve uçakların Erzurum'a yönlendirildiği belirtiliyor.



Dört artçı deprem daha

Merkez üssü Van'ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı'da da hissedildi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, saat 13.56'da 5.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildiğini bildirdi. Van'daki depremin ardından, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçelerinde hissedilen sarsıntı nedeniyle vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.

Iğdır'da sarsıntı sırasında bir dershaneden çıkmayan çalışan öğrencilerden ikisi bayıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan öğrencilerin sağlıkdurumunun iyi olduğu öğrenildi.

Bir çok ilde hissedildi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssünü Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı Köyü olarak saptadığı deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve 25 saniye sürdü. Kandilli’nin Richter ölçeğine göre 7.2, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi’nin 7 büyüklüğünde olduğu açıkladığı deprem, bazı binaların yıkıldığı Van kent merkezi ile Hakkari’de şiddetli olmak üzere Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa’da hissedildi.

Binalar yıkıldı, enkaz altında kalanlar var

Depremin merkez üssü Tabanlı köyü ve çevre köylerle, kent merkezinde birçok bina yıkıldı. Çatıları ve bacaları yıkılan, duvarları çatlayan birçok bina hasar gördü. Kazım Karabekir Caddesi’nde ve Cumhuriyet Caddesi’nde yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı. Enkaz altından yaralı çıkarılanlarla sinir krizi geçiren bir çok kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Elektrik ve telefonlar kesildi

Yüzeye yakında olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Bir çok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.

Karayolunda çökme meydana geldi

Van-Erciş Karayolu'nda 3 yerde çökme meydana geldi. Bu çökmeler nedeniyle karayolunda ulaşımın güçlükle yapıldığı belirtildi.

Kızılay'ın yardımları bölgede

Türk Kızılayının gönderdiği yardım malzemelerinin deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi bölgeye doğru yola çıktı.

İlk planda sevk edilen bin 163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı. Bölgeye 2 mobil fırın gönderilirken, Türk Kızılayının Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak.

Erciş'e ulaşan ilk 50 çadırın kurulumuna da başlandı. Bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırılıyor. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıklar tamamlandı.

Yardım ekipleri deprem bölgesinde

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekiplerinin, deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi. AKUT'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin Bingöl, Erzurum, Trabzon ve Giresun ekipleri deprem bölgesine ulaşmaya başladı. Ankara ve Kocaeli ekipleri de Van'a gitmek üzere yola çıktı.

Zonguldak Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 9 kişilik arama-kurtarma ekibi karayoluyla deprem bölgesine hareket etti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ekipleri, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgeye hareket etti.

ERCİŞ'TE FELAKET (tıklayınız)

Van’da yaşanan 7,2 şiddetindeki depremde en büyük zarar Erciş ilçesinde yaşandı. İlçede 80 binanın yıkıldığı ve ilk gelen bilgilere göre 30'dan fazla ölü olduğu bildirildi.

BİTLİS (tıklayınız)

Van merkezli deprem, Bitlis’te de çok sayıda evin yıkılmasına neden oldu. Bitlis'in Adilcevaz ilçesi Aydınlar beldesinde enkaz altından 9 yaşındaki bir çocuğun cesedi çıkarıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder