20 Ekim 2011 Perşembe

PKK'nın Büyük Saldırısı: 24 asker hayatını kaybetti

Türk ordusu sınır ötesi operasyon başlattı


İrfan'ın yorumu: Dün gece PKK Hakkari'de eş zamanlı olarak bir saldırı başlattı ve çok büyük bir kayıp verdirdi. Hali ile bu olayın yankıları da çok büyük oldu ve olmaya da devam edeceğe benziyor. Cumhurbaşkanı: İntikam, Başbakan: İtidal dedi. Olan, evlatlarını el bebek, gül bebek yetiştirip askere yollayan ailelere oldu. Ateş onların yüreklerini dağladı. Tarihin önemli anlarından birine şahitlik ettiğimiz bu günlerde, olayı BBC'nin kaynaklığında sunalım dedim.

Türk ordusu, Hakkari'nin Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde sekiz ayrı askeri noktayı hedef alan saldırının ardından sıcak takip operasyonu başlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saldırılarda 24 askerin hayatını kaybettiğini, 18 askerin de yaralandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de ilk açıklamasında saldırının intikamının büyük olacağını kaydetti.

Türk ordusunun yakın tarihteki en ağır kayıplardan birini vermesine neden olan çatışmanın saat 01.00 sıralarında PKK militanlarının Çukurca'da güvenlik güçlerinin bulunduğu binalara yönelik uzun namlulu silahlarla gerçekleştirdiği saldırıyla başladığı belirtildi.

Yüksekova ve Çukurca'yı hedef alan çatışmaların sabah 5'e kadar sürdüğü bildirildi. Çukurca bölgesinde aynı anda 8 ayrı hedefe saldırı düzenlendiği ifade edildi.

Hakkari Valisi Muammer Türker, iki saldırının eş zamanlı gerçekleştiğini söyledi.

Saldırının polis ve askeri noktalara aynı anda yapıldığını belirten Vali Türker, güvenlik güçlerinin de aynı anda karşılık verdiğini bildirdi.

Silah sesleri halk arasında büyük kaygı yarattı.

Saldırıya uğrayan askeri birliklerin çoğu Irak sınırı yakınında yer alıyor. PKK militanlarının saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Irak'a kaçtığı haber veriliyor. Bazı kaynaklar saldırının 200 kişilik bir PKK'lı grup tarafından gerçekleştirildiğini bildiriyor.

Fransız Haber Ajansı AFP, Fırat Haber Ajansı'na atıf yaptığı haberinde, PKK'nın, eylemi Türk ordusunun hava saldırılarına misilleme olarak gerçekleştirdiğini aktardı.


Komuta kademesi bölgede

Çukurca ve Yüksekova saldırıları ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları bölgeye gitti.

Bölgede kapsamlı operasyonlar başlatıldığına dair haberler alınıyor. Reuters haber ajansı Türk birliklerinin PKK militanlarının takibi için Irak sınırından 3-4 kilometre içeri girdiğini duyurdu.

Haberler daha sonra hükümet yetklilerince de doğrulandı.

AFP Ajansı, saldırı ardından Türk askerlerinin sınırın iki ayrı noktasından takip amacıyla Irak topraklarına geçtiğini aktardı.

Ayrıca Diyarbakır'dan da savaş uçaklarının kalktığı ve sınırı ötesi operasyonun havadan da desteklendiği bildiriliyor.

PKK sözcülerinden Ahmet Deniz, AFP'ye yaptığı açıklamada, Türk ordusunun Türkiye sınırları dışında askeri operasyona girişmesi durumunda en ağır darbeyi alacağını söyledi.


Erdoğan: Terör birilerinin maşası

Ankara'da da üst düzey hükümet yetkililerinin katılımıyla düzenlenen güvenlik zirvesine başkanlık eden Erdoğan toplantının ardından yaptığı açıklamada, PKK saldırılarında hayatını kaybeden asker sayısını 24, yaralı sayısını da 18 olarak açıkladı.

Erdoğan, ''bir yandan terörle mücadele ederken diğer yandan da terörün istismar zeminini yok edeceklerini'' belirtirken, ''İki hususa dikkat çekmek istiyorum. Birincisi artan terör olayları, terör örgütünün birilerinin maşası olduğunu çok net göstermiştir. İkincisi ise terör örgütü son saldırılarla toplumu tahrik etmek, provokasyon yapmaktan başka bir hedefi olmadığını ortaya koymuştur'' dedi.

''Demokrasinin ve özgürlüklerin insan hak ve hürriyetlerinin terörün panzehirleri olduğunu geçmiş dönemde olduğunu gördük'' görüşün dile getiren Erdoğan ayrıca ''Bugünkü olaylardan sonra, yapılan olayları kınarken PKK ve diğer isim değiştirmek suretiyle ortalarda dolaşanları, terör örgütü olarak ilan edemeyenlerin bu sürece olumlu katkısı olamaz. Kimseyi kalkıp kimse aldatmaya yönelmesin. Onların ağzına barış ifadesi de yakışmıyor. Bunu da çok açıkça ifade etmem lazım. Barış, gerçek anlamda barışı özleyenlerin ağzına yakışır, barış yaşanır, barış konuşulmaz'' diye konuştu.

Erdoğan, "Hiçbir saldırıya boyun eğip geri adım atmayacağız" dedi. Erdoğan, PKK'nın "birilerinin maşası olduğunu" belirterek, "teröre destek verenlerden hesap sorulacağını" söyledi.

Daha önceki saatlerdeyse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Çukurca ve Yüksekova saldırılarıyla ilgili ilk açıklamasında, "Bize bu acıyı çektirenler bunu misliyle çekecektir. Devletimizi bu saldırılarla sarstıklarını zannedenler, hizaya getireceklerini zannedenler, göreceklerdir ki bu saldırıların intikamı çok büyük olacaktır ve misliyle de alınacaktır" dedi.

Gül, ''Şunu kimse unutmamalıdır ki; bize bu acıyı çektirenler, misliyle çekeceklerdir'' diye konuştu.

"Teröre karşı asla taviz vermeden sonuna kadar mücadele etmek de bizim kararımızdır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasını, "Tüm dünya bilmeli ki Türkiye bu terör karşısında hiçbir şekilde sarsılmayacaktır ve sonuna kadar da bu işi bitirmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır" sözleriyle sürdürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari bölgesindeki çatışmalar üzerine bugünkü Kazakistan seyahatini iptal etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, bugün Sırbistan'a yapmayı planladığı çalışma ziyaretini iptal etti.


Kaynak: BBC

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2011/10/111019_turkey_raid_4.shtml

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder